Taksim Gezi Parkında bir grup kentlinin ekolojik duyarlılığa dikkat çekerek ateşlediği işaret fişeğiyle harekete geçen milyonlarca insanın kısa bir süre içinde AKP hükümetinin neoliberal ve muhafazakâr politikalarını eleştirmeye ve değiştirmeye yönelen eylemleri hiç kuşkusuz Türkiye ve dünya demokrasi tarihinde yeni bir sayfa açmıştır. Komün, paylaşma, dayanışma, kolek-tif davranış gibi bir süredir, en azından kamuoyu nezdinde, sözü edilmeyen değerlerin bir daha bizden ayrılmamak üzere geri dönüşü, tek kelimeyle muhteşem! Toplumun farklı kesimlerinden gelen bir yığın insanın, bilhassa gençlerin, polisin her türlü baskısına, hükümetin her boydan ve renkten otoriter açıklamalarına, medyanın yanlı, yanlış ve yalan yayınına ve sokaktaki iktidar yanlısı sivillerin linç girişimlerine günlerce karşı durarak ceplerinden çıkardıkları kırmızı kart demokrasi oyununda kural-dışı ve baskıcı tutumuyla hak-hukuk tanımayan AKP takımına karşı önemli bir uyarı niteliğindeydi.
Gezi, kısa sürede, sosyal mücadeleler tarihinde bir milat, radikal bir kırılma noktası ve tarihe parlak harflerle geçen yeni türden bir mücadele geleneğine dönüştü. Muhalifim diyen herkesin Gezi sürecine dair bir hikâyesinin olması, demokratik mücadele adına çok sevindirici bir gelişmedir aynı zamanda. Demokrasi, Geziyle birlikte, soyut bir tartışma konusu olmaktan çıkıp direnişin bulunduğu her yerde ete kemiğe büründü. Direniş, üçüncü tekil şahıs anlatısı olmaktan çıkıp birinci tekil ve çoğul şahısların bakış açısıyla zenginleşti ve ayakları yere basan bir diyalektiğe evrildi.
Elinizdeki kitap, Gezinin başta politik, sınıfsal, kültürel, psikolojik, cinsel olmak üzere çok farklı boyutlarına dikkat çekiyor. Türkiyenin, 1960ların sonundan günümüze, mücadele içinde adını duyurmuş yazarlarıyla yeni kuşak yazarları bir araya getiren bu kitap, demokrasi mücadelesinin artık başka türlü bir muhalefet, dil, örgütlenme ve eyleme biçimiyle birlikte ele alınması gerektiğinin altını çiziyor. Bu kitabın en önemli özelliklerinden biri de, bu yeni dili kavramaya çalışmakla kalmayıp bu dili bir yeniden doğuşla anadili olarak kullanmaya yönelmesidir. Enternasyonal dayanışma örneği olarak, İngiltere, Amerika, Malta ve Yunanistandan gelen katkılarla zengin-leşen bu çalışma artık Türkiyenin, yurtdışındaki modellerin uygulandığı yalnız ve uzak bir ülke olmadığını, demokrasi mücadelesinin dünya çapında ilgiyle izlendiği bir direnişler arenasına dönüştüğünü de gösteriyor.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789755397832
Yayın Tarihi :2014-01-21
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :2.Baskı
Sayfa Sayısı :400
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 215
Emeği Geçenler :
Yazar   : Kemal İnal
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler