Meydanlar, şehirlerin tarih, kültür ve kimliğini en iyi yansıtan kamusal açık alanlardır. Meydanların şehir içindeki konumu, fiziki görünüm ve işlevleri kültür çevrelerine göre farklılık gösterir. Batı şehirlerinin meydanları, çevreleri dönemin mimarlık ve sanat anlayışını yansıtan eserlerle belirlenmiş kentsel mekânlardır.

Geleneksel Türk şehirlerinde, Pazar yeri, çarşı önü, çeşme başı, cami ve medrese avlusu gibi açık alanlar meydan işlevi görüyordu. Şehir dışında ‘'meydan'' adı verilen alanlarda ise, at yarışı, spor gösterisi, askeri talim, bayram şenliği gibi etkinlikler yapılıyordu. Batılılaşma döneminde, Avrupa başkentleri örnek alınarak düzenlenen Türk şehirlerinin merkezlerinde, kamusal açık alan olarak meydanlar planlanmaya başlandı.

Şükrü Karatepe bu kitapta farklı kültürlerin meydan anlayışlarını ve Türkiye'deki şehir meydanlarının mekânsal dönüşümünü Kayseri örneği üzerinden incelemektedir. İncelenen konuların bol miktarda görsel kaynakla belgelenmesi, alanında ilk olan kitabı daha da ilgi çekici hale getirmektedir.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786057041920
Yayın Tarihi :2022-01-26
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Meydan ve Modernleşme
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :382
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap Kağıdı
Boyut :170 X 240
Emeği Geçenler :
Yazar   : Şükrü Karatepe
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler