Osmanlı tarihindeki ilk hekimbaşı kimdir? Gayrimüslimler padişahın hekimbaşısı olabilir miydi? Hekimbaşı olabilmek için nasıl bir eğitim gerekmektedir?,  Hekimbaşılar taşıdıkları hangi özelliklerle bu makama gelmeye hak kazanmaktadırlar? Padişahın hayatında hekimbaşının yeri ve önemi neydi?, Saray protokolünde hekimbaşının yeri nedir? Devlet görevlilerinin emeklilik işlemlerinde hekimbaşının fonksiyonu neydi? Hekimbaşıların gelir kaynakları nelerdi?  Hekimbaşılar hangi gerekçelerle görevlerinden azledilirdi?

Sarayda kimler hekimbaşına bağlı olarak çalışmaktaydı?  Hekimbaşının çalışma mekânları sarayın hangi bölümlerindeydi?  Serbest olarak sağlık alanında çalışan esnaf üzerinde hekimbaşının yetkileri nelerdi?  Ordunun ve donanmanın sağlık alanındaki ihtiyaçları nasıl karşılanırdı? Hekimbaşının 19. yy.da sağlık alanındaki modernleşme faaliyetlerine etkisi nedir ve hangi alanlarda katkısı olmuştur?

Hekimbaşılık neden kaldırıldı?  Osmanlı Devleti’nde kaç hekimbaşı görev yapmıştır? Dr. Sinem Serin, Osmanlı Sağlık Sisteminin Yönetimi: Hekimbaşılık Kurumu başlıklı kitapla yukarıdaki soruların Osmanlı belgeleri ve dönemin birinci elden kaynakları üzerinden cevaplarını vermiş, detaylı ve titiz bir çalışmayla Osmanlı’nın sağlık alanındaki bakış açısını ortaya çıkardığı bu temel eseri ilim camiasının istifadesine sunmuştur.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786057819918
Yayın Tarihi :2021-06-16
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Osmanlı Sağlık Sisteminin Yönetimi - Hekimbaşılık Kurumu
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :208
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap Kağıdı
Boyut :165 X 235
Emeği Geçenler :
Yazar   : Sinem Serin
İlgili Eserler