Seyyâh-ı âlem Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme'si 17 yüzyıl
Türkçesinin en önemli metinlerinden biri olmasının yanı sıra,
verdiği bilgiler açısından da son derece zengin bir başvuru
kaynağı.
Marianna Yerasimos bu çalışmasında Seyahatnâme'yi didik
didik ederek "yılan mâslukası"ndan "abdüsselâm otu"na,
"zürâfe-pîçe"den "bühtan kavunu"na varıncaya dek
"memduh" yiyecek ve içeceklerin, balıkların, meyvelerin,
hamur işlerinin, çorbaların, pilavların, sebzelerin, sofra
gereçlerinin, esnafın, taam mekânlarının, kısacası yemeğe
ilişkin her şeyin ayrıntılı bir dökümünü yapıyor.
Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi'nde Yemek Kültürü -
Yorumlar ve Sistematik Dizin
Evliyâ Çelebi'nin
yediklerinin izinde, eşine az rastlanan, lezzetli bir çalışma. Evliyâ'nın bu kelime oburluğuna Marianna Yerasimos da
aynen cevap veriyor. Tabii Evliyâ'nın hiç yapmadığı şekilde,
bütün bu kelimeleri araştırıyor: Nereden, hangi kökten
gelmiş olmalı, nelerle akraba, ne anlama geliyor? Ama
Marianna Yerasimos'un elindeki malzemeyi sınıflandırarak
yazdığı bölümler bilgi verdiği kadar eğlenceli de. - Murat
Belge

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789750845680
Yayın Tarihi :2019-09-27
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi'nde Yemek Kültürü Yorumlar ve Sistematik Dizin
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :440
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :165 X 240
Emeği Geçenler :
Yazar   : Marianna Yerasimos
Editör   : Korkut E. Erdur
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler