Ord. Prof. Dr. Tevfik Sağlam, 27 Mayıs 1882'de İstanbul'da doğmuş ve 12 Temmuz 1963'de aynı şehirde vefat etmiştir. Kendi kuşağının harpler ve mücadeleler içinde yoğrulan kaderini, büyük sorumluluklar alarak paylaşan ve her dönemde büyük başarılar gösteren önemli bir tabibdir.

Tevfik Sağlam, Türk milletinin kaderini belirleyen ve Türk tıbbı için dehşetli bir sınav olan Kurtuluş Savaşı'nda da aktif görev almış, o zamanın şartlarında kolera, tifo vb. tehlikeli hastalıklarla mücadele için fakülteden izin alıp cephelere koşmuştur.

Memleketimizde siyasi, edebi ve askeri anıların yaygınlığının aksine bilim adamlarının ve hekimlerin anıları yok denecek kadar azdır. Bu eser, Osmanlı'nın son, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına tanıklık etmiş bu önemli tabibin anılarını ihtiva etmekte olup, bu büyük açığı kapatma konusunda atılmış önemli bir adımdır. Kitapta, 1888 ve 1903 arasındaki eğitim anlayışı ve özellikle tıp eğitimi konusunda önemli bilgiler yer almaktadır. Ayrıca 1900'lerin genç aydınlarının içine düştüğü ikilem, II. Abdülhamit idaresine karşı tıbbiyelilerin direnci, doğu-batı çatışması, öğrencileri korumak için hocaların çabaları, Tıbbiye'nin üniversite çatısı dışında tek başına bir birim olması, öğrencilerin yabancı dil öğrenmede yaşadıkları sorunlar ve hocaların değerlendirilmesi gibi önemli konulara değinilmektedir.

Ord. Prof. Dr. Tevfik Sağlam eserini şu sözlerle okuruna sunmaktadır: Bu eser 1888 ile 1903 yılları arasında geçen öğrenim hayatımın hikâyesidir. İnsan yaşlandıkça geçmişte yaşamaktan ve eski hatıralarını anlatmaktan zevk duyuyor. Ben de kendimi bu zevke kaptırdım ve şu küçük kitabı yazdım. Okuyucumlarım onda geçmiş bir âlemin tasvirini bulacaklardır.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789753502238
Yayın Tarihi :2010-01-01
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :139
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :165 X 235
Emeği Geçenler :
Yazar   : Tevfik Sağlam
Editör   : Hüsrev Hatemi, Aykut Kazancıgil
İlgili Eserler