Tarımsal üretimin birincil amacı, birim alandan elde edilecek ürün miktarının arttırılmasının yanı sıra, kaliteli ve insan sağlığını tehdit etmeyecek ürünler yetiştirmektir. İkincil ve belki de daha önemli olan hedefi ise sürdürülebilir bir tarımsal üretim ile artan nüfusun doyurulabilmesidir. Bunun için bilim insanları, birim alandan elde edilecek ürün miktarının arttırılması, alternatif tarım ürünleri yetiştiriciliği ile bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmaktadır. Ancak, bilim alanında yapılan çalışmalar uzun zaman alacağı için kısa sürede pratik çözümlerin üretilmesi de bir zorunluluktur.

Tarım alanları arttırılamayacağı gibi aksine yerini insan yerleşim alanlarına bırakması ile yıldan yıla ciddi kayıplara uğramaktadır. Bu nedenlerden dolayı kısa vadede ürün artışını sağlamak, kaliteli ve sağlıklı tohum üretimi, iyi toprak işlemesi, sulama, gübreleme vb. modern tarımsal faaliyetlerle aşılmaya çalışılmaktadır. Ancak, kültür bitkilerinde ürün kaybına neden olan zararlı, hastalık ve yabancı otlarla bilinçli bir mücadele yapılmadığında elde edilecek ürünün genel olarak %25-35'lik bir kısmı kayba uğramaktadır. Diğer taraftan ürün kaybına neden olan bu etmenlerle mücadelede başarı ise bunların tanınmaları, yayılışları, biyolojileri, ekolojik istekleri, davranışları ve zarar şekillerinin iyi bilinmesine bağlıdır.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786059374163
Yayın Tarihi :2020-09-09
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :271
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap kağıdı
Boyut :160 X 240
Emeği Geçenler :
Editör   : Seyfi Karahan
Grafiker   : M. Rifat Ulusoy
Yazar   : Rıfat Ulusoy
İlgili Eserler