Ağdiye Risalesi" yedi fasıldan oluşmaktadır. Fasılların
içerikleri şöyledir:
Birinci fasıl: Çorbaların çeşitleriyle terbiye ve pişirme
tarzları.
İkinci fasıl: Hamur yemekleri.
Üçüncü fasıl: Tatlılar (hulviyat).
Dördüncü fasıl: Kebaplar.
Beşinci fasıl: Et yemekleri (lohumat), pilav ve sebzeler.
Altıncı fasıl: Salata ve turşular.
Yedinci fasıl: Hoşâflar.
Ayrıca sonuna aynı hatla, Hacı Ahmed Paşa'nın balık
çorbası ve helva-yı hakanisi eklenmiştir.
Yapraklarda, cedvel dışında da birçok yemek tarifi ve
fevaid-i derkenar (kenardaki faydalı bilgiler) denilen
eklemeler yer almıştır. Kitapta böylece toplam 200'e
yakın yemek tarifi bulunmaktadır.
Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, ?Tarihte 50 Türk
Yemeği I" kitabındaki tarifleri aldığı Ağdiye
Risâlesi'nde de 200'e yakın tarif olduğundan şöyle
habseder: ?Elimize aldığımız 50 tanesini bir esercik
halinde buraya sıraladığımız yemeğe müteallik çeşitler
kitapta 200'e yakındır. Biz bu halde dörtte birini
ayırmış oluyoruz. ...Ne yazık ki hepsini alamadık.
Lisanına bile pek çokluk dokunmadık.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789753502900
Yayın Tarihi :2015-10-28
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Ağdiye Risalesi; (Türkçe Telif Olunmuş İlk Yemek Kitabı
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :196
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :165 X 235
Emeği Geçenler :
Grafiker   : Sercan Arslan
Yazar   : Dürrizade Nurullah Mehmed Efendi
Hazırlayan   : Mine Esiner Özen
Yayın Yönetmeni   : Mehmet Ali Uçma
İlgili Eserler