İstanbul, geçmişten günümüze pek çok etnik topluluğa ev sahipliği yapmış kozmopolit
bir şehirdir. Geçmişten gelen Doğu Roma ve Selçuklu İmparatorluğu mirasları, Fransız
İmparatorluğu etkisi, Arap medeniyetleri ve İslami yeme-içme alışkanlıkları ile Rum, Ermeni,
Yahudi topluluklarının katkısı ve Balkan, Arap mutfaklarının sentezlenmesi ile yıllar
içerisinde dünyanın sayılı mutfakları arasında yerini almıştır. Bu zenginlik çok uluslu yapının
yanında, siyasi, ekonomik, coğrafi, göç, fetih, devrim vb. iç ve dış faktörlere de bağlı olarak
oluşmuş ve yıllar içerisinde zenginleşerek bugünkü halini almıştır. Bu çalışmada 1453’te
İstanbul’un fethinden bugüne İstanbul’un yerel sakinleri olan Rum ve Ermenilerin yeme içme
alışkanlıkları incelenerek İstanbul mutfağına sağladıkları katkılar ortaya konmaya
çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma deseninde planlanmış ve yapılandırılmış mülakat
tekniği ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini görüşmeyi kabul eden altısı Rum, ikisi
Ermeni ve biri Türk olan toplam dokuz aşçı oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen
bulgulara göre, İstanbul’da yaşayan Rum – Ermeni azınlık mutfağının Türk mutfağının yemek
çeşitliliğine katkılarının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786256968745
Yayın Tarihi :2023-04-18
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Geçmişten Günümüze İstanbul Mutfağına Etki;Eden Rum ve Ermeni Mutfağı ve Diğer Etnik Kültürler
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :104
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap Kağıdı
Boyut :160 X 235
Emeği Geçenler :
Yazar   : Huriye Zafera
İlgili Eserler