İlkten konulan genel ve sürekli hükmü (azimet) uygulama imkanının olmadığı ya da önemli ölçüde meşakkat ve zorluğa katlanmayı gerektirdiği durumlarda, kolaylıklar getirilmesi ve asli hükmün yerini alacak geçici istisnai hükümler belirlenmesi (ruhsat), ilahi bir kaynağa sahip bütün hukuk sistemlerinin değişmez kuralı olmuştur. Böylece uygulanmasında güçlük bulunan bir hükmün, daha hafif gelecek bir bedele dönüştürülmesi suretiyle nefislerin huzur ve sükunu temin edilmiş, kişilerin, herhangi bir yükümlülüğü tümden terk etmiş oldukları düşüncesine kapılmamaları sağlanmış, uygulamada süreklilik gerçekleştirilmiş olmaktadır. İşte İslam hukukunda bu ilkenin bir yansıması olarak hastalık, yolculuk, cebir ve tehdit altında bulunma (ikrah) ve zaruret gibi durumlarda, yükümlülüğü tümden iskat eden ya da asıl hükmün yerini daha hafif hükme bırakması gibi kolaylıklar (ruhsatlar) getirilmiştir. (Arka kapak)

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Halit Çalış, İslam hukukunda hangi durumlarda ruhsatlara başvurulabileceğini, ruhsatın dayandığı temel referansları irdeliyor. Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümün başlığı; Ruhsatlara Temel Teşkil Eden Hukuki İlkeler. İkinci bölümde kavramlar ve temel bilgiler ele alınıyor. Son bölümde ise Ruhsatın farklı açılardan değerlendirilmesi ve bazı ruhsat problemleri değerlendiriliyor.

Akademik kitaplar yayımlayarak önemli bir boşluğu dolduran Yediveren Yayınları'ndan çıkan bu eser konuya akademik ve entelektüel düzeyde ilgi duyanlar için oldukça faydalı bir çalışma.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789756337073
Yayın Tarihi :2004-01-01
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :275
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 215
Emeği Geçenler :
Yazar   : Halit Çalış
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler