Tanrı Piyasası, ekonomisi günden güne büyüyen günümüz Hindistanında etkisi giderek artan devlet-ibadethane ortaklığının bir sonucu olarak, özellikle üst orta-sınıflar arasında yükselişe geçen Hinduizmin etkilerini ve yapısını ele alıyor. Modernist yaklaşımın gelir ve refah seviyesi yükseldikçe insanların düşünüş tarzının daha rasyonelleştiği
ve daha sekülerleştikleri (laikleştikleri) tezi özellikle 1990lar sonrası neoliberal dönemde tersine dönmüş durumda.

Bu kitapta öncelikle bunun nedenleri Hindistan örneğinden yola çıkılarak araştırılıyor. Diğer yandan da günümüzdeki sekülerlik tezleri ele alınarak, son dönem tartışmaları ışığında nasıl bir sekülerlik tartışmasına yönelik bir çerçeve sunuluyor.

Meera Nandanın çarpıcı bir dille kaleme aldığı Tanrı Piyasası, din-devlet işbirliği tarafından üretilen yeni tanrıları, adeta bir sektör haline getirilen inançları ve buna bağlı olarak toplumdaki etkisi her geçen gün artan bir Hindu algısının Devlet-İbadethane Ortaklığı ile nasıl beslendiğini gözler önüne seriyor. Tanrı Piyasası, Hinduizmin hem dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistandaki ekonomik ilişkiler aracılığıyla nasıl pazarlandığını araştıran hem de dünyadaki din-devlet-küresel sermaye üçgenine farklı bir bakış açısı sunan bir rehber niteliğinde.

Yazar, tarihçi, filozof ve bilimci olan Meera Nanda, Indian Institute of Science Education and Research-Mohalide bilim tarihi dersleri vermektedir ve Yeni Delhideki Jawaharlal Nehru Üniversitesinin bir üyesidir.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786055513641
Yayın Tarihi :2013-09-18
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :248
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Emeği Geçenler :
Yazar   : Meera Nanda
Çevirmen   : Selen Serezli
Editör   : Yalçın Bürkev
İlgili Eserler