Yazın faaliyetini toplumcu gerçekçi edebiyat alanında sürdüren Hasan Kıyafet´in, roman, öykü ve çeviriler dahil kırkın üzerinde eseri bulunmaktadır. Yayınevimizce 51 ve 52. Baskısı yapılan Komünist İmam, yazarın 1969 yılında yazdığı ilk romanıdır. Bu roman, Türkiye´de en çok okunan, en çok bilinen 100 roman arasındadır.
Hasan Kıyafet´in Yayınevimizce yayımlanan diğer kitapları ise şunlardır: Ali Ali, İnsan Yokuşu, Mahpus Yılmaz Güney, Özgür Zindan, Bizim Lise, Hitler Oyuncağımı Çaldı (Çeviri) ve Diyarbekir´den Çıkmak...
"Diyarbekir´e Girmek" adlı öykü, Hasan Kıyafet´e, Mezopotamya Kültür Merkezi 1999 Film Öyküsü Birinciliği kazandırmış, diğer öykülerle birlikte "Diyarbekir´e Girmek" adıyla Mart 2001´de Evrensel Basım Yayın´ca yayımlanmıştı. Mayıs 2003´te Yayınevimizce yayımlanan "Diyarbekir´den Çıkmak" adlı öykü ise "Diyarbekir´e Girmek"in devamı mahiyetindedir. Adı üzerinde iki öykü, "Diyarbekir" ekseninde Kürt halkının yaşamından dramatik, mizahi ve ironik kesitler sunuyor. Zozan´ların, Şehmus´ların hikayesi anlatılıyor. Hasan Kıyafet bakımından Kürt halk gerçekliğiyle, toplumcu gerçekçi edebiyat bağlamında yazınsal ilişkilenme bakımından da özel önem arz ediyor.
Yayınevimiz, birbiriyle bağlantılı her iki öykü kitabını birleştirip "Diyarbekir" adıyla yayımlayarak kitapseverlere kolaylık sağlama amacındadır.
"Diyarbekir" kitabıyla birlikte Hasan Kıyafet´in dokuz kitabı Yayınevimizce yayımlanmış bulunmaktadır.
Necati Abay, Ceylan Yayınları Editörü
Ekim 2007

Diyarbekir arka kapak yazısı:
"Göz nuruna trahom vurmuş birine nasıl kör denirse, yönünü güneşe dönmüş herkese de Kürt denirdi. Kürt´ün işi ise zordu. Azığında bir dilim ekmek fazla bulunsa bir türlü, bulunmasa bir türlüydü. Yanınızda arkadaş olarak gazete kitap varsa işiniz iyice harap demekti.
"Diyarbekir´de Şehmus´un korkulu düşü ne OHAL, ne Özel Tim uzmanları ne de korucu başı zalim Dehak´tı. Onu asıl korkutan Almanya´dan tam dokuz milyar Türk Lirası sayılarak getirilmiş ´Frau Braun´ adlı kurt köpeğiydi. Bu acayip köpeğin adı ´Eşkıya´ olarak Türkçeleştirilmişti. Eşkıya da eşkıyaydı haa! Dendiğine göre saymakla bitmez hünerleri, akıl almaz numaraları varmış. Kürtçe tek sözcük duymaya da dayanamazmış..."
Kitaptan aktardığımız bu satırlar, "Diyarbekir´e Girmek" adlı öyküde yer alıyor. Bu öykü, Hasan Kıyafet´e, Mezopotamya Kültür Merkezi 1999 Film Öyküsü Birinciliği kazandırmış, diğer öykülerle birlikte "Diyarbekir´e Girmek" adıyla Mart 2001´de yayımlanmıştı. Mayıs 2003´te Yayınevimizce yayımlanan "Diyarbekir´den Çıkmak" adlı öykü ise "Diyarbekir´e Girmek"in devamı mahiyetindedir.
Yayınevimiz, birbiriyle bağlantılı her iki öykü kitabını birleştirip "Diyarbekir" adıyla yayımlayarak kitapseverlere kolaylık sağlama amacındadır.


Hasan Kıyafet:
1938 Kırşehir-Kaman Çağırkan köyü doğumlu Kıyafet, ilköğreniminden sonra, öğretmen okulunu Pazarören Köy Enstitüsünde, yükseköğrenimini Gazi Eğitim İngilizce Bölümünde tamamladı. Öğretmenlik hayatı sürgünlerle geçti. TÖDMF, TÖS, TÖB-DER gibi öğretmen örgütlerinde ve çeşitli partilerin yönetiminde bulundu, kurucularından oldu. 12 Mart ve 12 Eylül´de işkencehane ve cezaevlerini gördü.
Edebiyatla tanışıklığı İmece, Yön ve Çaltı dergileriyle başladı. 1965 yılında, Yılmaz Sunucu´nun Muska (The Charm) adlı öykü kitabını İngilizceye çevirdi. 1969 yılında Komünist İmam adlı romanı çıktı. Basılı yapıt sayısı kırkı aşan yazarın iki öyküsü de İş ve Ekmek adlarıyla film yapıldı. Diyarbekir´e Girmek adlı öyküsü, Mezopotamya Kültür Merkezi 1999 yılı birincilik ödülünü aldı. Leyla Kıyafet´le birlikte yazdığı Çağdaş İlkokul Ansikopedisi ise toplatıdı.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789756304624
Yayın Tarihi :2007-11-15
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Diyarbekir: Girmek Çıkmak
Baskı Sayısı :2.Baskı
Sayfa Sayısı :240
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Emeği Geçenler :
Yazar   : Hasan Kıyafet
Editör   : Necati Abay
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler