Osmanlı modernleşmesi, Batı dışı toplumda başlatılmış bir koşudur. Bu koşuda ilk adımlar XVIII. yüzyılın başlarında atılmıştır. On dokuzuncu yüzyıl ise Osmanlı İmparatorluğu’nda sınırlı bir alanda başlatılmış olan modernleşmenin tüm toplumu içine alacak şekilde genişletildiği bir süreci ifade etmektedir.

Bu yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu’nda siyasi, iktisadi ve askerî açıdan olduğu kadar toplumsal açıdan da ciddi kırılmaları beraberinde getirmiştir. Böylesi bir kırılımı başlatan ise yeni bir dönemin kapılarını açan ve bir döneme ismini veren Tanzimat-ı Hayriyye’nin (hayırlı düzenlemeler) ilanıdır. 1839 yılında Gülhane’de Mustafa Reşid Paşa tarafından okunan Hatt-ı Hümâyûn, hedeflenen toplumsal düzen dikkate alındığında eskiden kopuşu nitelemektedir.

Bu yönüyle Tanzimat Dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda her alanda olduğu gibi toplumsal alanda geleneksellikten modernliğe geçiş sürecidir. Söz konusu sürecin analiz edildiği bu kitapta Tanzimat Dönemi eğitim ıslahatı ile Osmanlı toplumsal modernleşmesi arasındaki ilişki irdelenmiştir.


Erol Çiydem
1986 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamladı. 2009 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünden tezsiz yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. 2010 yılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2012 yılında Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı.

2013 yılında doktora eğitimini tamamlamak üzere Atatürk Üniversitesinde ilgili bölüme YÖK tarafından araştırma görevlisi olarak görevlendirme ile atandı. Doktora eğitimini 2017 yılında aynı enstitüde “Toplumsal Modernleşme Projesi Olarak Tanzimat Dönemi (Eğitim Islahatı Bağlamında) (1839-1876)” adlı tezi savunarak tamamladı. 2017 yılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimin Felsefi Sosyal ve Tarihi Temelleri Anabilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. Çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde görev aldı. Türk eğitim tarihi, eğitim sosyolojisi ve sosyal bilgiler eğitimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri, sempozyum tebliğleri, farklı kitaplarda bölüm yazarlıkları bulunmaktadır.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786258309317
Yayın Tarihi :2022-12-05
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Modernleşme Aracı Olarak Eğitim –Tanzimat Döneminde Ne Değişti?
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :354
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap Kağıdı
Boyut :135 X 210
Emeği Geçenler :
Yazar   : Erol Çiydem
İlgili Eserler