İnsan topluluklarının maddi kültür ve gündelik yaşamlarını anlamada yemek kültürünün özel bir önemi vardır. Tüketilen temel gıda maddeleri, yemek çeşitleri, bu yemeklerin hazırlanma biçimi ve onlara yüklenen sembolik anlamlar gibi yemek kültürüne ilişkin birçok veri, belli bir yörede yaşayan insanların yaşadıkları coğrafyayla ve birbirleriyle kurdukları ilişkilerden kültürler arası etkileşimlerine, ekonomik faaliyetlerinden gelenek ve göreneklerine kadar birçok alanda zengin ipuçları sunarlar. Sula Bozis bu kitapta, Kapadokyalı Rumların yemek kültürüne bu açılardan ışık tutmaya çalışıyor. Kapadokya tanımlamasını günümüzdeki dar coğrafi anlamında değil, 1924 mübadelesinden önce İç Anadolunun değişik yerlerinde yaşayan Rumların kullandığı anlamda, yani tüm İç Anadoluyu kapsayacak şekilde kullanıyor. Dolayısıyla, kitapta Nevşehirden Ispartaya, Konyadan Adanaya uzanan geniş bir coğrafyaya dağılmış insanların mutfak kültürüne ilişkin anlatılar bulunmaktadır. Yazar kitapta yazılı ve maddi verilerden yararlandığı gibi, birçoğu mübadeleden sonra Yunanistana göç etmiş ve halen hayatta olan yöre insanlarıyla yaptığı sözlü tarih görüşmelerini de anlatıya dahil ediyor. Ayrıca, çoğu yörede yaşamış kişilerden derlenen 54 adet yemek tarifini de vererek, yöre mutfağına özgü tatların evrenselleşmesine katkıda bulunuyor.

Sula Bozisin yemek kültürüyle ilgili diğer kitabı İstanbul Lezzeti: İstanbullu Rumların Mutfak Kültürü, yine Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanmıştı (2. baskı, 2002).

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789753331814
Yayın Tarihi :2000-01-01
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Kapadokya Lezzeti; Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü
Baskı Sayısı :1.Baskı
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Emeği Geçenler :
Yazar   : Sula Bozis
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler